7. května 2016

Hodná holka








Autor: Mary KUBICA

Originální název: The Good Girl

Nakladatelství: Beta

Vydání v ČR: 2015

Počet stran: 352









Oficiální anotace:
Napínavý a strhující thriller Hodná holka je překvapivý literární debut, který odhaluje, že ani v dokonalé rodině není nic takové, jak to na první pohled vypadá...
Rozhodla se však jít svou vlastní cestou a stala se učitelkou na obyčejné státní škole. Jednoho večera se vypravila do baru, kde se měla sejít se svým příležitostným přítelem, ale když on na schůzku nedorazí, odchází s tajuplným cizím mužem. Colin Thatcher jí zpočátku připadá jako ideální kandidát pro vztah na jednu noc, ale záhy se ukáže, že když souhlasila, že s ním půjde domů, udělala největší chybu svého života.
Colin měl za úkol Miu unést a předat ji svému zaměstnavateli, který ji hodlal použít k vymáhání výkupného. Ale celý plán se radikálně změní v okamžiku, kdy se Colin rozhodne Miu místo toho ukrýt v odlehlé chatě v hlubokých lesích, kde ji nenajde ani policie, ani nelítostní zločinci, kteří si ho najali. Miina matka Eve a detektiv Gabe Hoffman jsou ochotni udělat cokoli, aby Miu našli, ale nikdo z nich netuší, že emocionální zmatky, které vypjatá situace vyvolá, nakonec život celé rodiny doslova roztrhají na cucky. (databazeknih.cz)


Recenze:
Po Dívce ve vlaku jsem tomuhle žánru - „psychologickým thrillerům pro holky“ – tak nějak propadla. První na mém seznamu k přečtení skončila právě Hodná holka od Mary Kubica. Moc jsem od ní nečekala a o to víc mě příjemně překvapila.

"Nevím, jakou má barvu očí, ani jak se tváří, když je vyděšená. Ale to všechno zjistím." – Colin

Zápletka na první pohled vypadá jednoduše. „Hodná holka“ Mia je unesena náhodným cizincem, kterého potkala v baru. Její kamarádka se o ni začne obávat, protože nepřišla do práce, rodina zavolá policii a ta následně spustí vyšetřování. To je jen hodně hrubý náčrt toho, co vás s „hodnou holkou“ čeká.

"S každým nádechem a výdechem si uvědomuju, že moje holčička je nezvěstná." – Eve

Příběh je vyprávěn v ich-formě třemi osobami, které buď vyprávějí o tom, co bylo předtím nebo potom. Předtím představuje čas, když byla Mia unesena a potom, logicky, co se odehrává po jejím návratu, kdy ovšem trpí ztrátou paměti. Vyprávění začíná Eve, matka Mii, která sedí u snídaně a zastihne ji telefon od Miiny kolegyně z práce. Eve se na první pohled zdá jako milá, ale tichá žena pod nadvládou svého bohatého (trochu hrubiánského) manžela, soudce. Dále se setkáváme s Gabem, vyšetřovatelem místní policie. Je to takový správný polda, kapku nesympatický, ale svoji práci dělá poctivě. Trojici vypravěčů zakončuje Colin, únosce. Přes všechna jeho negativa působí z celé skupiny nejsympatičtěji. Pro to, co dělá má svoje důvody a vy ho postupně začínáte mít rádi.

"Nevím, co moji pozornost upoutá jako první – jestli převrhnutá lampa, rozsvícená světla za bílého dne, nebo obsah dámské kabelky, rozsypaný po podlaze." - Gabe

Celá kniha příjemně nenásilně plyne, všechny střípky do sebe zapadají a nesetkáte se tu s žádnými nesrovnalostmi.  Hned od prvních stránek vás to vtáhne do děje, ani nebudete vědět jak a najednou bude konec. Můžete se těšit na příjemně mrazivé napětí, které vás nenechá vydechnout a jako bonus šokující konec. Mám jen jednu výtku – byla bych ráda, kdyby byl příběh vyprávěn také z pohledu Mii.


Hodnocení:


4 komentáře:

  1. Skvělá recenze! :)
    Já jsem byla z knihy velmi nadšená a ten konec mě opravdu dostal :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:) Jsme na tom stejně, zatím mě nadšení z Hodné holky neopustilo.:)

      Vymazat
  2. Tak tato kráska na mě čeká na poličce :) Moc se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat