5. dubna 2016

Archerův hlas







Autor: Mia Sheridan

Originální název: Archer´s Voice

Série: Znamení lásky – 1. díl

Nakladatelství: Baronet

Vydání v ČR: 2015

Počet stran: 384








Oficiální anotace:
Když Bree Prescottová dorazí do ospalého městečka Pelion ve státě Maine, doufá, že zde konečně nalezne mír, po kterém tolik touží. Zde se setká s Archerem Halem, mužem, který skrývá temná tajemství. Mužem, kterého ostatní nevidí. 
Archerův hlas je příběh o ženě mučené vzpomínkami na jednu strašnou noc, a muži, jehož láska je klíčem k její svobodě. Je to příběh o mlčenlivém muži, který žije s trýznivou ránou, jež je důsledkem dávné děsivé události, a ženě, která mu pomáhá najít jeho hlas. Je to příběh o utrpení, o osudu a především o mocné síle lásky. (databazeknih.cz)



Recenze: 
O Mie Sheridan už jste určitě slyšeli. V poslední době se jí dostává stále větší pozornosti a nejspíš proto u nás zanedlouho vyjdou dvě její novinky – v dubnu Stingerův pád a v červnu Kylandovo vykoupení. Když jsem tedy objevila Archerův hlas v knihovně, bylo jasno. Na csfd má kniha poměrně vysoké hodnocení – 88 %, což ve mně vyvolalo vysoké očekávání. Přečteno jsem měla během dvou dnů, ale… Žádná sláva to bohužel nebyla.

"Možná není nic dobře, nebo špatně, nic není černé, nebo bílé, možná má bolest tisíc různých odstínů šedi, a stejně tak to, za co jsme sami odpovědní." - Archer

Na začátku potkáváme sedmiletého Archera Hala. Je sám doma s maminkou a na návštěvu přichází jeho strýc Connor. Hned v další kapitole se přesouváme do současnosti, kdy Bree právě přijíždí do městečka Pelion. Zanedlouho se při nákupu seznámí s Archerem, místním podivínem, který s nikým nemluví. Všichni ho považují za hluchého a k tomu polovičního blázna. To ale Bree nebrání v tom, aby za ním tak trochu dolézala. Takže mu nakonec nezbyde nic jiného než jí do svého života pustit. Samozřejmě se děj mimo jiné točí také kolem toho, co se vlastně Archerovi stalo, proč žije a sám a nemůže mluvit. Příběh vypráví Archer (nejprve jako malé dítě) i Bree (ta zabírá podstatně větší část). To by tak bylo k ději.

"Archer byl v mnoha oblastech nesmělý a nejistý, ale když už se rozhodl se něco naučit a věnoval tomu čas, začal si v daném směru věřit stále víc." - Bree

Co se týče postav, Archera si zamilujete. Vzhledem k jeho minulosti je pochopitelné, že lidem příliš nedůvěřuje a působí plaše. Díky Bree zažívá spoustu věcí, které jsou pro něj nové a ne vždy ví co si myslet a jak se zachovat. Bree oproti tomu vypadá jako by vypadla z jiné doby. Je tichá, smutná i srdečná, ale tak nějak přehnaně a nerealisticky. Objevuje se tu jen pár vedlejších postav k dokreslení děje – například Archerův bratranec Travis, Breeina sousedka Anna a podobně.

"Dneska jsem se cítil...jako normální člověk." - Archer


Zdá se mi, že se autorka snažila, aby některé scény vypadaly jako vystřižené z filmu. To se ovšem minulo účinkem a výsledek byl nevalný. Tyhle okamžiky nakonec působily dost křečovitě a ději celkově chyběl pořádný spád a především šmrnc.  Archerův hlas by měl vyprávět příběh opomíjeného, němého muže, citlivé ženy a lhostejných lidí. Zní to jako zajímavý námět. Bohužel, ve finále z toho vyšlo pouze nemastné neslané vyprávění, které zaujme snad jen dobře vykreslenou postavou Archera. 


Hodnocení: 


 P.s.: Tři srdíčka za Archera.


1 komentář: