1. února 2016

Počkám na Tebe

bux.cz






Autor: J. LYNN 

Originální název: Wait for you

Série: Wait for you – 1. díl

Nakladatelství: Baronet

Vydání v ČR: 2014

Počet stran: 424









Oficiální anotace:
Na něco se vyplatí si počkat…
Devatenáctiletá Avery Morganstenová nastupuje na malou univerzitu v Západní Virginii, tisíce kilometrů od domova. Domnívá se, že vzdálenost jí pomůže uniknout před tím, co se jí stalo na halloweenském večírku před pěti lety, kdy se její život navždy změnil. Nyní jen musí chodit včas na vyučování, nosit na levém zápěstí náramek, nepřitahovat k sobě zbytečnou pozornost a možná si najít pár přátel, protože to by byla příjemná změna. Rozhodně ale nepotřebovala a neměla v úmyslu přitáhnout pozornost jediného kluka, jenž by mohl otřást nejistou budoucností, kterou si pro sebe naplánovala.
Něco se vyplatí prožít…
Cameron Hamilton je metr devadesát vysoký sexy bůh s oslnivě modrýma očima, jemuž ženy padají k nohám. Má pozoruhodnou schopnost vyvolávat v Avery touhy, o nichž se domnívala, že jsou jí už navždy zapovězeny. Uvědomuje si, že se od něj musí držet dál, ale okouzlující a vtipný Cam s tím zatraceným dolíčkem na tváři se objevuje všude, kam se pohne. Zaplést se s ním je nebezpečné, ale když jiskřivé napětí, které je zachvátí pokaždé, jakmile se ocitnou spolu, už nelze dál přehlížet, probudí Cam v Avery něco, o čem neměla tušení, že v ní dřímá.
O něčem by se nikdy nemělo mlčet…
Když však Avery obdrží několik výhružných zpráv a telefonátů, nemá na vybranou a musí se postavit čelem minulosti, kterou toužila pohřbít. Někdo jí totiž odmítá dovolit, aby zapomněla na tu noc, kdy se všechno změnilo. Až zničující pravda vyjde najevo, vydrápe se z ní Avery tentokrát bez jizev? A bude tu Cameron pro ni, aby jí pomohl, nebo ho stáhne s sebou do propasti?
Za něco se vyplatí bojovat… (bux.cz)


Recenze:
Tahle knížka u nás vyšla už před nějakou dobou a přijde mi, že se na ni neprávem zapomíná. Pokud se nepletu, jedná se o jednu z prvních knížek v žánru new adult, která u nás vyšla. Je součástí zatím pětidílné série (6. díl s názvem Navždy s Tebou  u nás vyjde v druhé polovině února).

"Mám úžasnou paměť na věci, které jsou mi k ničemu." - Jacob



Co se týče postav, je jich tu tak akorát, ani málo ani moc. Děj se točí především kolem osudů Avery (z jejíž perspektivy je kniha vyprávěna) a Camerona. Jejich popis v oficiální anotaci je sice dost obsáhlý, ale také výstižný. Na Avery oceňuji to, že i když nikdy nerandila, nechová se jako ztřeštěná zastydlá puberťačka. Je srdečná, trochu stydlivá, ale také cílevědomá a z mého pohledu i statečná. I Cam je oproti jiným knihám svým způsobem originální. Mohl by být vykreslený jako pěkný sukničkář, nicméně vnímala jsem ho spíš jako kluka, který si umí užít, ale také umí jít za tím, co skutečně chce. Dál se tu objevují hlavně kamarádi hlavních dvou protagonistů jako Brittany, Jacob, Ollie nebo Jase. Sice malou, ale důležitou roli tady hrají také rodiče jak Avery, tak Cama.

"Děláš tohle často? Namátkou si vybereš holku, vlezeš k ní do bytu a usmažíš vajíčka?" - Avery


Avery právě nastupuje na vysokou daleko od domova a dobíhá na první přednášku. Při tom narazí do (velice) pohledného mladíka, Cama. Tak začíná vyprávění. Přestože by se to mohlo zdát na začátek jako pěkné klišé, ve finále to tak v knize vůbec nevyzní. Nedlouho po seznámení s Camem Avery zjistí, že bydlí ve stejném domě, jen přes chodbu. A vlastní želvu. Věřte mi, to je vážně roztomilá věc (a mimo jiné si díky ní odlišíte právě tuhle knížku od ostatních v tomhle žánru). Vzhledem k tomu, že Avery odolává Camovu šarmu, velmi rychle se z nich stanou přátelé (i když on to na ni pořád zkouší – třeba tím, že ji téměř obden zve na rande). To je další věc, díky které je tenhle příběh originální. Kdy naposledy jste se dočetli, že hlavní „hrdinové“ by šli na skutečné rande? Podstatnou roli tu hrají i rodinné vztahy a to, jak se jejich (ne)funkčnost podepisuje na dětech. Zatímco Caeronova rodina drží pěkně pohromadě, rodiče Avery spíše hledí na společenské postavení a reputaci. 


"Nic důležitého v životě není snadné." - Cam


Je to knížka o dvou lidech, kteří s sebou vláčí následky svých předchozích rozhodnutí, a kteří se tvrdě přesvědčili o tom, že činy nezůstávají bez následků. Už je to nějaká doba, co jsem tuhle knížku četla (to rychločtení včera v noci nepočítám). Ovšem i po delší době ve mně zůstává pocit, že s něčím tak dobře napsaným a zároveň realistickým se jen tak člověk nesetká.



Hodnocení:



Žádné komentáře:

Okomentovat