24. února 2016

Agnes








Autor: Hannah KENTOVÁ

Originální název: Burial Rites

Nakladatelství: Fortuna Libri

Vydání v ČR: 2013

Počet stran: 328









Oficiální anotace:
Islandský příběh o touze a zradě.
Děj se odehrává na Islandu, kde jsou lidské vztahy utvářeny nádhernou, avšak drsnou severskou přírodou, ale i každodenním tvrdým bojem o živobytí. Agnes Magnúsdóttir, mladá žena, je odsouzena za brutální vraždu svého pána a milence, a je poslána na izolovanou farmu strážníka Jóna Jónssona, aby zde čekala na popravu.
Jeho rodina je zděšená, že má poskytnout domov odsouzené vražedkyni, a zpočátku jí opovrhuje. Jen Tóti, mladý kněz, který se stane Agnesinou duchovní oporou, cítí při svých návštěvách odsouzené potřebu porozumět jí a pochopit, co se vlastně stalo.
Když však letní měsíce vystřídá zima a tvrdý farmářský život přinutí celou domácnost pracovat bok po boku, všichni Agnes poznávají blíže. Postupně se vynořuje její tragický příběh o touze a zradě a najednou vyplývá, že nic není tak, jak se na počátku zdálo.


Recenze:


Kamenná deska na místě popravy


K Agnes jsem se dostala tak nějak oklikou. Asi před rokem jsem k narozeninám obdržela knihu Žítkovské bohyně, kterou jsem následně zhltla jako malinu. A znáte ten pocit, když dočtete dobrou knihu a hledáte další na podobné téma. Tak jsem objevila na stránkách Neoluxoru článek 10 knih, které si přečtěte, pokud se vám líbily Žítkovské bohyně. Právě v tomhle seznamu jsem narazila na příběh Agnes, poslední popravené ženy na Islandu.



"Často mívám pocit, že snad ani nejsem, a ta tíha mi připomíná, že existuji." – Agnes 

Společný hrob Agnes a Fridrika

Jedná se o skutečný příběh, alespoň v té základní rovině. Co se odehrávalo Agnes v hlavě a jak se vražda skutečně odehrála, se dnes můžeme pouze domnívat. V krátkém prologu na začátku se setkáváme s Agnes Magnúsdóttir, která sedí ve vězení a čeká na smrt. Má být jako odstrašující případ popravena za vraždu dvou mužů – Natana Ketilssona a Pétura Jónssona. Ty měla zabít spolu s Fridrikem Sigurdssonem a Sigrídur Gudmundsdóttir. Do doby vykonání trestu musí být však někde umístěna. Rozhodně nemůže zůstat ve vězení na vládní náklady. A tak je převezena k vládnímu úředníkovi na sever Islandu. Shodou okolností do míst, kde strávila dospívání. Rodina je zprvu velmi rozhořčena, že musí mít ve svém domě vražedkyni a dávají to Agnes silně najevo. Okolnosti je však donutí spolupracovat a zjišťují, že ne vše je takové, jak se na první pohled může zdát. Za Agnes také téměř každý den dojíždí mladý kněz Tóti, aby ji připravil na popravu.  Agnes se mu pomalu, ale jistě otvírá a vypráví mu svůj příběh, od dětství, kdy ji opustila matka, až po osudnou noc, kdy zemřel Natan. 

"Není to spravedlivé. Lidé tvrdí, že vás znají podle věcí, které jste udělal, ale ne podle toho, že by si sedli a naslouchali, co jim říkáte." – Agnes
 

Kniha je po obsahové stránce výborně zpracována. Hned na začátku najdete mapu Islandu a vysvětlení, jak vznikají a jak se čtou islandská jména.  Postavy jsou dobře vykresleny a vy věříte, že přesně takhle se příběh poslední popravené ženy Islandu skutečně odehrál. Agnes na první pohled působí jako velmi tichá, chytrá žena. Bohužel, na svou dobu až příliš chytrá, což okolí není ochotné tolerovat.  Kněz Tóti zde zastává roli pokorného posluchače, který díky Agnes zpochybňuje vše, co doposud znal. Rodina vládního úředníka pak vystupuje jako zastánce dobových předsudků a veřejného mímění.


"Nechci, aby na mě někdo vzpomínal, chci tady být!" - Agnes

Příběh Agnes Magnúsdóttir je především o předsudcích, dobových poměrech, neočekávaných okolnostech, síle člověka, soucitu, pochybnostech, pokoře a svým způsobem i o nešťastné lásce. Každý si zde najde své. Agnes je velkým příběhem o jedné obyčejné ženě, která se stala neobyčejnou díky vlastní smrti.


Hodnocení:


 

Žádné komentáře:

Okomentovat